StatiCAD V8 ile Modellemede Aks Kaçıklıklarının Dikkate Alınma Seçeneği
StatiCAD Versiyon 8.0.2.0 sürümünden önce duvar, perde, kiriş, kolon, temel kirişi, pencere, kapı, manto elemanlarını aks kaçıklıklarını vererek çizdiğinizde döşeme elemanlarını duvar ve kirişlere bağlarken programın oluşturduğu orta aksı kullanmak gerekiyordu ve program sonlu eleman modelinde eleman orta akslarını kullanıp hesap yapıyordu
StatiCAD Versiyon 8.0.2.0 sürümünden itibaren Eleman kesişimlerinin orta akstan yapılma zorunluluğu kaldırıldı. Artık herhangi bir akstan elemanlar tanımlanıp (statik akstan bağlama zorunluğu olmadan ve statik aks oluşturmadan) (dışmerkezlikler rijitlik matrisinde dikkate alınarak) hesabı yapılabiliyor.
Bunun için yukarıdaki resimdeki kırmızı alandaki işaret kutularının seçildiğine emin olun. Elemanları aksa bağlı kaçıklık değeri vererek çizdiğinizde döşemeleri (ve radye temelleri) kiriş ve duvarlara bu elemanların tanımlandığı aks kullanılarak bağlanmalıdır. Seçeneklerin seçili olması ile elemanlar tanımlandıkları aksta oluşturulacak ve dışmerkezlikler rijitlik matrisinde dikkate alınarak fiziki pozisyonuna matematiksel olarak getirilmiş olacaktır. Bu şekilde yapılan işlemde hem daha kolay modelleme hem de analizlerde program tarafından oluşturulan link elemanların sayısı azaldığı için daha hızlı bir analiz elde edilebilmektedir. Seçenekler seçili olduğunda eleman kesişimlerini (döşeme-duvar / döşeme-kiriş / kiriş-duvar / kiriş-kiriş) elemanların tanımlandığı akstan yapmalısınız.
Seçenekler seçili iken duvar içine kapı veya pencere tanımlanacağında duvarın tanımlandığı aks kullanılarak ve duvara verilen kaçıklık değeri kapı pencerelere verilerek kapı ve pencereler tanımlanır. İşlem doğru yapılmış ise duvarlar kapı pencere boşlukları dikkate alınarak parçalara ayrılır ve 3d görünümde kapı ve pencereler duvar boşluğu olarak görülür.
Seçenekleri seçmez iseniz sonlu eleman modelinde orta akslar kullanılacağından eleman kesişimleri eleman ortasından geçen akstan yapılmalıdır.
Seçenekler seçili değil iken duvar içine kapı veya pencere tanımlanacağında duvarın orta aksı kullanılarak ve kaçıklık değeri verilmeden (kaçıklık 0) kapı ve pencereler tanımlanır. İşlem doğru yapılmış ise duvarlar kapı pencere boşlukları dikkate alınarak parçalara ayrılır ve 3d görünümde kapı ve pencereler duvar boşluğu olarak görülür.