StatiCAD ile Ahşap Bina Modelleme Tavsiyeleri
Ahşap perdelerin içine ızgara elemanları (kenar dikmeler, orta dikmeler, üst başlık kirişleri, kuşak kirişleri, alt başlık kirişleri) oluşturmak için kullanılabilecek pratik bir yöntem işlem adımları https://www.staticad.com/destek/knowledgebase.php?article=101 linkinde sunulmuştur.
Ahşap döşemelerin içine ızgara elemanları (ana kirişler ve yatay kuşak kirişleri) oluşturmak için kullanılabilecek pratik bir yöntem işlem adımları https://www.staticad.com/destek/knowledgebase.php?article=100 linkinde sunulmuştur.
Eğer elemanları kendi içinde olmayan bir noktadan (dışmerkezlik vererek) tanımlamış iseniz proje genel ayarlarında aşağıdaki kutucukların işaretini kaldırarak sonlu eleman modelinde her bir elemanın kendi ağırlık merkezinde oluşturulmasını sağlayın. Aksi takdirde elemanlar tanımlandığı aks kesişiminde oluşturulacağından hatalar meydana gelebilir.
Yukarıdaki seçeneklerin durumunda eleman kesişimlerinin orta akslarından yapılması gerekmektedir.
Döşeme içindeki ana kirişlerin döşeme kısa doğrultusunda olması ve 15 cm genişlik, 30 cm yükseklik civarında olması analiz sonrası kiriş yetersizlik durumunu azaltacaktır.
Duvar içindeki yatay kirişler 15 cm genişlik 15 cm yükseklik civarında olması analiz sonrası kiriş yetersizlik durumunu azaltacaktır. Duvar üst başlık kirişleri için yükseklik değeri artırılabilir.
Döşeme içindeki tali kirişlerin 10 cm genişlik 30 cm yükseklikte uzun doğrultuda olması tavsiye edilir.
Kiriş elemanlarında mafsal kullanılacaksa dikkat edilmelidir. Konsol veya düzgün mesnetlenmemiş bir kirişin mesnetli ucunda mafsal tanımlanmış olması sonlu eleman modeli sonuçlarını bozabilir.
Konsol döşemelerde döşeme ızgarasının ekstra güçlü olmasına dikkat edilmelidir. Ve döşeme güçlü ana kirişleri kısa/ana konsol doğrultusunda atılmalıdır.
Duvar içi dikmelerde boyutların en az 15cm kalınlık 20 cm boy gibi düşünülmesi analiz sonrası yetersiz eleman sayısını azaltır.
Ahşap yapılarda çok sayıda taşıyıcı eleman olduğundan hafıza problemi veya analizin çok uzun sürmesi gibi problemlerde aşağıdaki önlemler alınabilir.
Modal analizin rijitlik matrisleri ile yapılmaması (işaretin kaldırılması) analiz süresini ve RAM kullanımını azaltır.
Yarı rijit diyafram kullanılması ve düşey yüklerde rijit diyafram kullanılmaması tavsiye edilir.
Döşemelerin deprem yüklemelerinde sistem rijitliğine alınmaması analiz süresini ve RAM kullanımını azaltır.
Kiriş mesh mesafesinin 250 cm gibi büyük değer alınması RAM kullanımını ve analiz süresini azaltır. Kiriş kiriş kesişimleri genelde 60 cm de bir yapıldığından ve kesişimde kirişler zaten mesh (sonlu eleman bölüntülemesi) yapıldığından değerin yüksek değer olması modelin doğruluğunu anlamlı bir şekilde azaltmaz.
Ahşap kirişlerin TS647 ye göre hesabının yapılabilmesi için Proje Genel Ayarları>Tasarım Sayfasında Kiriş Donatı Hesabı Yapılsın Seçeneği Seçili olmalıdır.